Wczoraj Przedszkole nr 4 już od samego rana zamieniło s

ię w jedną wielką
kuchnię. Nauczyciele, rodzice, no i oczywiście dzieci, wszyscy ubrani w
czepki i fartuchy kroili, przyprawiali, gotowali, a nawet piekli. –
Obowiązujące dziś przepisy dość wyraźnie wskazują na to, jakie działania
musimy podejmować, abyśmy zdrowo żywili nasze dzieci. „Smacznie,
zdrowo, kolorowo”, to impreza za pośrednictwem której chcemy uczyć
zarówno dzieci jak i rodziców, jak to zrobić, żeby było zdrowo i
smacznie – zapraszając nas, dyrektor
ALICJA FEDOROWICZ
zapewniała, że w tym dniu oryginalnych potraw również nie zbraknie. No i
rzeczywiście nie zbrakło. Na stołach pojawiły się m.in. sałatki,
koreczki, ciastka owsiane, ale skoro tegorocznym motywem przewodnim było
stwierdzenie „Chleb jest zdrowy”, to przebojem okazał się chleb
wielozbożowy, upieczony przez
JOANNĘ CZWAJDĘ-MICHALAK. – To moja
autorska receptura – pochwaliła się mama 5-letniej Melanii. Pod
artykułem podajemy składniki potrzebne do jego upieczenia, a o tym jak
należy to ws

zystko skomponować mówi już sama autorka przepisu: - Do misy
dodajemy wszystkie suche składniki (oprócz drożdży), które rozpuszczamy
z cukrem w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy wodę i żurek. Na końcu
dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie
„odstawać” od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce, do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Wtedy ponownie
wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremek. Zostawiamy na około 10 – 15
minut - do podrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i
pieczemy przez 55 minut.
O tym, że chleb wyjątkowo smakował, mówili także ci, którzy przychodząc
po dzieci częstowali się potrawami ułożonymi na stole w holu
przedszkola. A jak do kucharzenia podchodzą maluchy?
MARTA ANDRYSIEWICZ,
mama KUBY i EWY zapewnia, że jej pociechy lubią takie zajęcia. –
Szczególnie Ewa, jak dorwie się do mąki, to w domu robi się mała
rewolucja – podsumowała z uśmiechem.
Tadeusz Krawiec
Składniki na chleb wielozbożowy:
3 szklanki mąki żytniej (żurkowej), 1 1/4 szklanki mąki żytniej razowej,
1,5 szklanki pszennej, 2 łyżeczki soli kamiennej, 5 dag. drożdży, 2
szklanki gorącej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki stołowe ziarna
słonecznika, 2 łyżeczki nasion dyni i lnu, 1 łyżeczka sezamu
niełuskanego, 150 ml. żurku tradycyjnego