WiększaMniejszyNormalny
17.05.2024.
AKTUALNOŚCI
Gospodarka Odpadami
Galeria 2020
Galeria 2019
Galeria 2018
Galeria 2017
Galeria 2016
Galeria 2015
Galeria 2014
Galeria 2013
Galeria 2012
Galeria 2011
Galeria archiwum
"Biuletyn Choszczeński"
Organizacje pozarządowe
Z kart historii
Kluby sportowe
Kontakt
Powiadom nas
----------------------------------------
Turyści
----------------------------------------
Mieszkańcy
----------------------------------------
NIERUCHOMOŚCI - Inwestycje
Mapa strony
----------------------------------------
----------------------------------------
---------------------------------------
Ochotnicza Straż Pożarna
STUDIUM UWARUNKOWAŃ
SYSTEM INFORMACJI PRZESTRZENNEJ

System informacji przestrzennej Miasta i Gminy Choszczno
EDG
eod
bip
eod
lcc
rejestr
Kolporter RSS
JEST CZEGO POZAZDROŚCIĆ Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu
14.03.2011.
 
DRAWNO „Ocalić od zapomnienia”, to tytuł trzeciej edycji konkursu na produkt regionalny, który w sobotę zorganizowało Stowarzyszenie Ludzi Bezrobotnych. Wśród kilkudziesięciu potraw najwyższe uznanie zyskał pasztet z królika oraz ciasto „Gęsi Puch”.


 
Tradycyjne potrawy wielkanocne to tylko temat dla hasła „Ocalić od zapomnienia”, które drawieńskie Stowarzyszenie Ludzi Bezrobotnych postanowiło wykorzystać do promowania rodzimych potraw i ciast. – Po raz pierwszy zorganizowaliśmy imprezę z okazji Dnia Kobiet. Do dzisiaj pamiętamy o paniach, ale teraz główną ideą jest szukanie i promowanie naszych rodzimych produktów – mówi MAŁGORZATA BUCHAJCZYK, założycielka stowarzyszenia. Razem z SYLWIĄ RZEŹNIEWSKĄ, koordynatorką projektów SLB prowadziły w kinie „Wedel” sobotnie wydarzenie. O tym, że ich pomysł nabiera rozmachu przekonywała nie tylko wypełniona po brzegi sala kina, ale także kilkadziesiąt potraw i ciast, które przywieźli ze sobą mieszkańcy naszego regionu. Niewątpliwą zaletą tego konkursu jest to, że praktycznie każdy może pochwalić się jadłem przygotowanym według wymyślonego przez siebie lub wyniesionego z rodzinnej tradycji przepisu. Swoich sił spróbowała także sekretarz miasta MARIOLA KOWALEWSKA i dyrektorka przedszkola ZOFIA RADZIWOŃ. Pierwsza przyniosła gotowaną wielkanocną babę, a druga faszerowane jaja. Nagród nie zdobyły, ale w ten sposób chciały zachęcić inne kobiety do zaprezentowania się w konkursie. Ostatecznie jury zdecydowało, że w kategorii produktu regionalnego pierwsze miejsce zdobył pasztet z królika przygotowany przez sołectwo Biały Zdrój. W kategorii ciasta (za „Gęsi Puch”) z głównej nagrody cieszyły się panie z KGW w Dominikowie. Za oryginalność i estetykę potrawy wyróżnienie odebrał ANDRZEJ PAPPELBAUM z Drawna, a za pomysł i wykonanie ciasta – sołectwo Dębsko. – Na razie się przyglądamy – mówiły choszcznianki, które spotkaliśmy na drawieńskiej imprezie. Zgodnie stwierdzają, że także w naszych sołectwach kulinarnych mistrzów nie brakuje i już czekają na podobną imprezę w Choszcznie.
(teka)

 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »

Rewitalizacja w Gminie Choszczno

  

SYSTEM POWIADAMIANIA MIESZKAŃCÓW

TERMO

CHOSZCZNO

ZAKŁAD AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ

"SZANSA"

serdecznie zapraszamy

na naszą stronę na

facebook-u

PROJEKT EUROINNOWACJE
Gospodarka Odpadami
Kalendarz imprez 2012
Choszczno
Fundusze, Projekty, Dofinansowania, Pomoc Finansowa
Rejestr zbiorów danych osobowych Choszczno
Organizacje pozarządowe - kliknij

Przygarnij mnie...

   ...JESTEŚMY RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU

Index firm - Gmina Choszczno

Samorządowy Informator SMS Gminy Choszczno
lcc

Turystyczno – rekreacyjne zagospodarowanie terenów wokół jeziora Klukom oraz na Miejskiej Górze

Lokalna Grupa Rybacka

Północna Izba Gospodarcza - Oddział w Choszcznie

Zadania Inwestycyjne
 
Polska Telewizja Internetowa
Lider Pojezierza
LP
Nasze strony
osw

chdk

crs

OSP
Ochotnicza Straż Pożarna
Copyright © 2024 www.choszczno.pl.